lørdag 20. februar 2016

Ikke fett å være feit

Hver eneste dag ser jeg overvektige hunder. Noen ganger ser jeg normalvektige hunder, og da finner man som regel en meget bekymret eier i andre enden av kobbelet. Hunden er jo så mager, den spiser ikke. Dette forteller meg at svært få med overlegg forsøker å holde kjæledyret sitt på en sunn vekt, og det er svært bekymringsverdig!


Vi har en rekke klassiske slankeekvipasjer:

Evigslankeren
Hunden er overvektig og står på slankefôr, noe den har gjort de siste tre åra uten å gå ned et gram. Eierens mening er at den ikke kan få mindre mat enn den får nå, for det er jo så lite. Vel, sannheten er den at hvis hunden ikke går ned i vekt, så er energiinntaket likt energiforbruket, eller høyere. Hvis hunden din skal gå ned i vekt så må den få mindre mat. Så enkelt, tydeligvis så vanskelig for enkelte.

Den blinde
Det er ikke meningen å sette noen i bås her, men likevel kan vi vel konkludere med at eiere av Rottweilere, Labradorer, Mastiffer og andre store raser ofte faller innunder denne kategorien. Eieren ser ikke selv hvor mye hunden hadde hatt godt av å gå ned i vekt. På noen raser er det mer stas jo mer hunden veier, og kommentarer som "han er jo en stor gutt", "han er så brei i skallen" osv er ofte motkommentarer som kommer når man nevner at hunden kanskje hadde hatt godt av  gå ned noen (tusen) gram. Selv om en hund har brei skalle, skal man fortsatt kunne kjenne ribbeina godt når man stryker de lett over siden. Hvis veterinæren din mener hunden din er overvektig, så er den det. 80% av alle med overvektig hund, ser det ikke selv.

Den kunnskapsløse
"Disse godbitene inneholder vel ikke noen kalorier?" Jo. Alt du putter inn i munnen på hunden din inneholder kalorier. Kalorier er ikke et næringsstoff som gjør at hunden mirakuløst blir feit. Kalorier er energi, og energioverskudd lagres som fett. Det er fett vi prøver å bli kvitt, vennligst ikke øk energiinntaket. Du kan gjerne gi godbiter, men da må du redusere mengden tørrfôr.

Optimisten
De som skal slanke hunden på samme fôr i samme kvanta som den får i dag, de skal bare gå ekstra lang tur. Det kommer aldri til å skje, enkelt og greit fordi eier ikke forstår hvor mye morsjon som skal til for å forbrenne overskuddsenergien hunden får i seg hver dag.

Den med mye pels
Pels og fett er to forskjellige ting. Selvom hunden din har mye pels, kan man fint kjenne ribbein på en normalvektig hund med mye pels. Det er bare du som ikke skjønner det.

Tallrytteren
Du fôrer med den mengden som står på posen og ifølge rasestandaren skal hunden veie så mye som den gjør. Det faktum at hunden din er overvektig blir oversett til fordel for noen tall på et papir. Vi må se individet du står med, hvis hunden din er overvektig er det faktisk helt irrelevant hva som står på et stykke papir, eller på baksiden av en pose.

Den svake
Han eller hun vet at hunden er overvektig, men når hunden kommer med de søte øynene sine, klarer de ikke la være å gi en brødskive med leverpostei, et griseøre, middagsrester, en dentastix eller noe annet hunden klarer seg helt fint uten. De har selvsagt ikke hjerte til å sette grenser ellers i hverdagen heller, og det er stort sett hunden som styrer eier på generell basis.

Krigsveteranen
Den som mener hunden bør ha noe å tære på. I tilfelle nødrasjoner skulle bli et faktum i nær fremid. Krigen var over for 70 år siden, se å slank den bikkja di!

Den samvittighetsfulle
Rakk ikke å gå lang tur i dag (heller), så da får hunden heller kose seg med fire dentastix og et dusin griseører.

Storfamilien
Barna gir hunden mat, svigerfar gir hunden mat, mannen gir hunden mat. Alle fôrer hunden, mens du selv så iherdig prøver å slanke hunden. Stakar deg, det blir jo så vanskelig når alle jobber mot deg. Mitt forslag er at du gror deg noen baller og tar en alvorsprat med familien. Det er strengt forbudt å mate hunden. Ingen mater hunden, ferdig snakka.

Det er en gjengs oppfatning at hunder blir lykkelige av mat, mat i store mengder. Jo mer mat, jo høyere elsker de eieren sin. Det er faktisk ikke helt sant. Vet du hva hunder er laget for, vet du hva de elsker, vet du hvorfor de eksistrer? For å jobbe. En sliten hund er en lykkelig hund. La hunden din få trekke kjetting, legg ut på lange turer, tren lydighet eller agility, gå på ski, gå et spor, la den få bruke kropp og hode. Det er ting som gjør hunder lykkelige, overdreven fôring gjør bare hunden overvektig. Og hva skjer med en overvektig hund? Ikke bare står den i fare for å utvikle kreft, diabetes, hjertesykdommer, betennelse og forkalkninger i ledd (for å nevne noe), men du forringer selve livskvaliteten til hunden hver eneste dag.

La oss ta et eksempel på en hund som bør veie 10 kg. Hvis denne hunden veier 13 kg, er det det samme som om du selv (forutsatt at du veier 65 kg) skulle lagt på deg 21 kg! Prøv å legg på deg 21 kg, og se hvordan du synes hverdagen blir. Hvordan er det å stå opp og gå på jobb? Hvordan er det å gå turer? Hvordan er det å komme seg gjennom dagligdagse gjøremål? Tungt og slitsomt? Vondt i ledd og kropp? Mangler energi? Depresjon kanskje? Det er disse tingene du påfører din egen hund, som du sier du er så glad i. På kort sikt er dette dyremisshandling, på lang sikt er det mord.

En normalvektig hund hvor ribbein kan skimtes.