søndag 12. juli 2015

Border Collie til glede og fortvilelse

Jeg kjenner ikke til én rase som er så høyt elsket, og så dypt hatet. Elsket for sin arbeidsglede, energi og gjeterlyst. Og hatet for det samme.

Hvor kommer Border Collien fra?
De fleste vet hvor Border Collien kommer fra, sånn rent geografisk. Old Hemp regnes for å være Border Colliens stamfar. De Border Colliene vi ser i dag har likevel mer innflytelse av en hund som heter Wiston Cap. Alle Border Collier er i slekt med denne hunden, og de fleste har denne hunden mange ganger i stamtavlen sin om man ser langt nok tilbake. Som du sikkert har skjønt, ble denne hunden brukt en del i avl. 1933 registrerte avkom på 388 registrerte kull. På den tiden ble omtrent halvparten registert så vi kan regne med at det reelle antallet avkom er tilnærmet dobbelt.

Hvem var Wiston Cap, og hvorfor drev man "matadoravl" på han?
Wiston Cap var en "helt vanlig hund" eid av "en helt vanlig mann". Helt til han vant Supreme 2 år gammel. De som vant Supreme var gamle menn med lang fartstid i sporten, og de vant med gamle hunder. Ikke bare vant Wiston Cap som 2 år, men han var i en klasse for seg. For første gang så man en hund med naturlig pæreformet utgang, og som fullførte konkurransen med stil hele veien gjennom. Ingen visste at eieren til Wiston Cap hadde en nabo som het J M Wilson og var 9 x Supremevinner. De visste heller ikke at disse to trente sammen natt og dag frem til konkurransen.
Majoriteten av folket var klar i sin tale, og samtlige ville bruke Cap på avlstispene sine.

Hva har dette gjort med Border Collien vi har idag?
Vi har typelike, karakteristiske gjeterhunder. De har eye. De har stil. Det finnes mange raser som er "gjeterhunder" men ingen av de vil noen gang kunne bli som en Border Collie, uansett hvor mange timer du legger ned.

Hvor har veien gått fra Wiston Cap og frem til i dag?

  • Bobby Dalziels Wisp
  • Gallaghers Bill 
  • Thomas Dohertys Tweed
  • Norman Deacons Roy og Craig
  • Tim Floods Pip
  • Aled Owens Bob og Roy
  • Kevin Evans Jaff
  • Richard Millichaps Ben
Har du Border Collie, er sannsynligheten for at hunden din går tilbake til en eller fler av disse også veldig stor. Dette er gode gjeterhunder som har preget mange av hundene vi har i dag. Disse hundene er gjerne også linjet, slik at det er dobbelt så mange eller fler gener fra denne hunden enn fra en hvilken som helst annen hund i stamtavlen som ikke går igjen. Det betyr at man bør kjenne til disse hundene, fordi mye tilsier at hunden din vil bli typelik det det er linjet på. Med linjing ble det også gjerne brukt hel- og halvsøsken av "hovedhunden", målet var hele tiden å lage den beste gjeterhunden. I dag snakker folk om å holde innavlsgraden så lav som mulig, og man skal kartlegge og teste for alt som er mulig å finne av sykdommer. ISDS, som er hovedorganisasjonen for Border Collie i verden, la ingen begrensning på folk med tanke på innavlsgrad eller sykdommer. Border Collie er fortsatt en av verdens friskeste raser. ISDS har alltid fremmet én visjon: Lag gode gjeterhunder.

Hvordan ser det ut for rasen i dag?
Jeg synes dette er et veldig trist kapittel. Det er alt for mange som avler Border Collie, som kan for lite. Det avles på agilityprestasjoner, farger, utstillingsmeritter og gud-vet-hva. Ta en titt på en av stamtavlene til overnevnte hunder. Se hvordan det foreligger en plan for hvert ledd, se hvordan det gradvis blir bygget opp til en ny vinner. Se hvordan typer blir laget. Border Collie avl har vært preget av kunnskap, tradisjoner og kvalitet. Det er gjennom dette solide arbeidet til "gamlegutta" dere har fått hoppchampions og lydighetsvinnere. Det er gjeterhundavlen som har gitt dere rå sportshunder, ingen ting annet! Jeg er så heldig at jeg har fått se og prøve veldig mange hunder det siste året. Jeg har fått se hvor vanvittig skjør rasen er, og hvor mye dritt uvitenhet kan lage. At en hund kan følge litt etter noen sauer på et jorde gjør den langt fra kvalifisert som avlshund. En lat Golden Retriever hadde gjort omtrent det samme. I en drømmeverden skulle det vært mulig å lage de beste gjeterhundene, supre agilityhunder og BIS-vinnere. Så fort man tar hensyn til andre ting i avlen enn gjeterhundegenskaper, avler du ikke et gram gjeterhunder lenger.

Hvor god er bra nok til avl?
Godkjent gjeterhund? Nei. Agilitychampion? Definitivt ikke.
En "god nok" gjeterhund er vanskelig å beskrive i detalj. For det første, skal den ha lyst til å jobbe på sau. En hund du konstant må kile i ræva for å få til å skjerme, er ikke god nok. Har du en jakthund, må du kunne pelle av noen lag med jakt slik at det blir gjeterhund uten at hunden  har forlatt jordet i mangel på reell motor. Har du en stresset hund, skal du kunne få av en god del stress uten at den slutter å gjete. Det skal være mulig å styre hunden opp i stress, og ned i stress. Hele tiden skal den ha med seg hodet relativt godt, og være i stand til å ta fornuftige beslutninger. Den skal ta hensyn til både fører og flokk, og kunne ta kommandoer. Hunden må være ærlig. Har dere avklart forholdet, vil du ikke ha en hund som står på løsing 500 meter unna og rævkjører sauen.
I tillegg har vi alt det "kosmetiske" i arbeid på sauen. Den skal kunne ta seg rundt flokken, sauen skal få tillit til hunden, hunden skal sette på plass de som trosser, og være mild med de som føyer seg. Hunden skal kunne føle dyrene, og optimalt sett kunne svare på bevegelser fra sauen instinktivt og umiddelbart for effektiv flytting av flokken. Hunden bør vinkle på flanker, og forholde seg rolig og bestemt under press. Ønskelige bevegelser skal forsterke seg naturlig i hunden.
Og hvis alt dette er på plass, kan man avle da? Nei, ikke hvis ikke du har en plan med det du lager i videre avlsarbeid for å lage optimale gjeterhunder.

Hvorfor bør man kjenne sine linjer?
Vit hva hunden din er laget av! Vit hvilke egenskaper som slår igjennom på linjer! Hvis du er jente og lider av jentesyndrom så kan det være lurt å unngå hunder som ligger tett på Norman Deacons Roy. Det samme gjelder Bobby Dalziels Wisp. Yme er etter Wisp, og de første gangene jeg ville at Yme skulle gjøre noe Yme ikke ville, så beit hun. Hun fant ut at det ikke løste noe, men det er ikke gøy å være uerfaren hundeeier når valpen på 17 uker kommer med tenna først. De fleste linjer har noen "greier", så hvis du er ute av stand til å ta kontroll over hunden, kommer hunden til å ta kontroll over deg. Man må være i stand til å kunne dempe dårlige sider hos hunden, alt for ofte ser man de dårlige sidene hos hunden bli forsterket. Til slutt har den søte lille valpen lagt på seg 15 kilo, og tatt kontroll over eier, gjester, nabolagets syklister og resten av det den vil styre. I alle gode Border Collier ligger det et instiktivt behov for kontroll. Det behovet må eier kunne styre.