søndag 5. april 2015

Valpfrustrasjon og spor

Man blir aldri arbeidsledig med valp! Ting jeg tar som en selvfølge at Enya gjør og ikke gjør, kan jeg ikke ta som en selvfølge med Yme. Hun tisser i buret og legger seg i det etterpå (selvom døra er åpen). Hun velter fulle vannskåler med labbene. Hun vil helst ikke tisse eller bæsje ute fordi det er så mye annet gøy å finne på der. Hun flytter alle skoene fra gangen og inn i stua. Hun spiser søppel. Hun står i veien. Hun sover aldri.

Heldigvis har jeg folk rundt meg som minner meg på at dette er helt normalt, og at det ikke kommer til å vare evig.

Uansett hvor frustrert jeg blir, er det utrolig gøy å "tegne på blanke ark" når vi trener. Jeg har i hovedsak tre "grener" jeg trener henne i. Det er shaping/lydighet, spor og gjeting.

Under er en film av slutten av sporet i går:


Når jeg lærer inn spor, legger jeg ganske lange spor fra første stund. Jeg vil at hunden virkelig skal lete seg frem til slutten, og selv finne ut at nese er det beste verktøyet. Om hunden går litt ut av sporet tar jeg det med knusende ro. Når hun skjønner oppgaven, og forsterkeren er god nok, vil ikke dette bli noe problem likevel. Jeg synes for mange har for mye fokus på at hunden på død og liv skal finne slutten av sporet. Hvis hunden min går av og surrer med noe annet, får ikke hunden slutten. Følger ikke sporet = ingen belønning. I lydighet ville jeg ikke "lurt" hunden min til belønning ved å gi den en million sjanser og påvirke den kjempemasse til å tilfeldigvis gjøre riktig. Jeg ser ikke hvorfor man skal gjøre det i sporet. Bygg forsterker og la hunden løse oppgaven!

Så, hvordan gjør du det da, når du skal lære en valp å gå spor?

For det første, så sørger jeg for å ha en god forsterker. Det vil si noe hunden ønsker seg. Helst bruker jeg leker i sporet, men en boks med pølse eller lignende fungerer også.
Mens hunden sitter i bilen legger jeg sporet. Markér et tre med noe så du kjenner det igjen, og gå innover. Du går helt vanlig som om du er på tur. Ikke gå i for skarpe vinkler eller i terreng hvor det er vanskelig for hunden å ta seg frem. Husk hvor du går! Etter 100-150 skritt legger du ned forsterkeren, og går videre rett frem. Etter 100-150 skritt legger du ned en ny forsterker. Gå rett frem 10-20 skritt til før du vinkler av og ut av skogen. Husk å ikke gå for nære eller krysse sporet på veien tilbake. La sporet ligge i 10-20 minutter før du går det.
Når jeg skal ut å gå spor, bruker jeg en spesiell sporline. Da vet hundene hva de skal når de får på seg denne senere. Så går jeg bare innover i skogen som om jeg skulle vært på tur. På et eller annet tidspunkt lurer valpen på hvorfor det ligger fert der, og de vil velge å følge denne for å undersøke. Hvis hunden går helt av sporet og i en annen retning, er det lov til å holde igjen litt i lina for å påvirke valpen til å ta riktig avgjørelse. Vips går de på forsterkeren, og sporatferden blir forsterket!

Hvordan du bruker sporlina er også viktig å tenke på, men det tar vi mer om senere!

God påske og god sporing :)