torsdag 22. mai 2014

Hunden din er feit!

Den har ikke bare tykk pels, den er ikke bare kraftig bygget og rasen skal absolutt ikke være sånn. Den skal heller ikke veie et bestemt tall fordi en eller annen rasestandard sier det, eller fordi en veterinær for 4 år siden estimerte at det det ville være riktig voksenvekt når valpen ble voksen.

Hunden din trenger ikke mat fordi den tigger når du spiser, eller fordi den står foran fôrtønna og logrer.

Hvis du ikke kjenner ribbeina på hunden ved å dra håndflaten forsiktig over siden, er hunden din feit, og den trenger ikke annet enn en veldig lang tur.

Jeg er så lei av overvektige hunder, og eiere med et forskrudd syn på hvordan en normalvektig hund skal se ut. Utstilling har blandt annet gjort en strålende jobb med å fremme helseproblemer generelt på hunder i lang lang tid, og på toppen av det hele får de feiteste hundene de største rosettene. Jeg blir kvalm når jeg ser enkelte bruksraser, hvor motbydelig feite individer premieres i hue og ræva. Be en Labrador i utstillingskondisjon om å rundere 800 meter. Eller, helst ikke. Hadde den ikke stryki med i løypa, hadde den vært i høyrisikosonen for å dra på seg alvorlige skader på ledd, rygg, musklatur, bein, hjerte og lunger for å nevne noe. Hvis den i det hele tatt hadde klart å gjennomføre.

Det er ikke "koselig" eller "sjarmerende" med hunder som er lubbne eller "har litt ekstra", jeg synes det er motbydelig og provoserende. Og du som eier tar ikke jobben din på alvor med å gi hunden ditt et best mulig liv. Du dreper faktisk din egen hund, og jeg ser på deg på samme måte som du antagelig ser på sånne som binder fast hundene sine og sulter de ihjel på Animal Planet.