tirsdag 19. november 2013

Neste rase til destruksjon: Border Collie

Jeg mener selvsagt utstilling. Nå kan man stille ut Border Collien også, helt uten kriterier for arbeidsegenskaper.

Det er bare et spørsmål om når rasen blir delt. Det har jo gått så innmari bra med de andre rasene man har delt inn i utstillingsvarianter og bruksvarianter. Utstillingshundene har jo klart seg sinnsykt bra, så hvorfor ikke dra ennå en rase inn i sirkuset. Schæferen er så syk at den nesten ikke klarer gå, Retriverne er feite og ubruklige, Belgerne er mentale, Rottisen er siklende utagerende drog og Setterne har så mye pels at de bare kan jakte på nyfeid asfalt. Og nå skal de ødelegge Border Collien også, kjempebra.
"Neimen, de kan jo være pene og samtidig kunne jobbe."
Nei. For overraskende mange, en eller annen gang, så kommer de til å tenke: Føkk de dærre sauegreiene, man får mye større rosetter av å løpe venstresvinger. Og da er vi i gang. Vi ønsker alle mest mulig ut av minst mulig innsats. Så da kan man benke seg med popcorn og sjokolade utenfor ringen med resten av utstillingsfolket mens man i god tro setter i gang destruksjonen av det vi kommer til å se tilbake på som verdens fineste hunder. Og en gang i fremtiden så kommer vi til å klø oss i hodet, og spørre oss selv om hvor det gikk galt. Slik så mange gjør med en rekke raser i dag. Dessuten får de useriøse oppdretterne garantert solgt valpene. "Border Collie Light med kjempepen pels og vakre øyne som ikke gjeter biler men som er kjempegrei med alle."

Vi trenger ikke utstilling. Hele "utstilling" kan godt dø en langsom og smertefull død for min del, og jeg klarer faktisk ikke se én eneste positiv ting med denne "sporten". Hvis vi går tilbake og ser hvorfor vi hadde forskjellige raser før i tiden, så var det fordi vi trengte hunder til forskjellige bruksformål. Noen skulle gjete sauer, andre skulle verne sauene mot rovdyr. Noen skulle passe gård, andre skulle trekke. Mange skulle jakte. Er det tilfeldig at gjeterhunder har de samme trekkene? At stående fuglehunder har de samme trekkene? At vokterhunder har de samme trekkene? Nei. Egenskaper henger sammen med utseende. Men hva skjer i hodene på hundene når vi begynner å avle på eksteriøret? Tenk litt på den.

"Jamen, utstilling er jo mer enn bare utseende. De ser jo også på bygning og mentalitet blandt annet også." Nei. Den snevre og til tider uteblivende vurderingen av mentalitet kan de få jævlig billig av meg. Dessuten, hva sier disse utstillingsdommerne om jeg sier at på enkelte raser så er det faktisk greit at hunder hopper opp og biter av dommeren trynet hvis fremmede kommer bort og klår på hunden? Så mye for den "vuderingen". Og det sier seg selv at en hund som ikke er i fysisk god nok stand ikke vil kunne hevde seg i arbeid. Så kan de ta vinklingene sine, og dra et annet sted. Alt koker ned til at hunder som hevder seg i den jobben de er avlet for å gjøre, sammen med god helse og ønskelig mentalitet, er gode avlsindivider. En Border Collie vil aldri bli en Greyhound så lenge det avles på arbeidsegenskaper. Begynner vi derimot å avle på en tolkning noen dommere gjør av en tekst skrevet av noen suppegjøker på et papir, ja, da kan Border Collien bli hva som helst. Eller ingenting.

Jeg kan strekke meg til en eksteriørvurdering som går til "godkjent" eller "ikke godkjent". Det vil si at hvis folk på død og liv må vite om Labradoren ser ut som en Labrador etter at jaktprøver er avlagt, og hundens fysiske og mentale helse er vurdert til riktig/god, så får de få lov til det. Men for Guds skyld, fjern titler, cert, cacib, bir, bis, bim og alt det andre faenskapet.

Men dette er jo kanskje litt dumt. For da må jo folk faktisk velge hund på bakgrunn av bruksegenskaper og hvilke behov de har. Og det betyr at de som egentlig bør holde seg til hunder i form av bamser ikke lenger kan kjøpe seg en Setter, eller en Rottweiler. Uff da, det hadde vært kjempetrist...