søndag 21. juli 2013

En godt trent hund er lett å få sliten

Normalt vil en si at jo bedre trent en hund er, jo bedre kapasitet har den, og den er derfor vanskeligere å få sliten. Dette utsagnet er litt rett, men mest feil, spør du meg.

En hund som ikke er trent før, er vanskeligere å få sliten, mener jeg.

Jeg ser sånn her på det (snakker hovedsaklig om voksne hunder basert på egne erfaringer):
En hund som ikke er trent noe særlig er mindre "treningsklok", og har opparbeidet seg en mindre forståelse og bevissthet rundt at konkret atferd = (positiv) konsekvens fra eier (belønning). Erfaringsmessig er lite trente hunder mer "amøber" i treningssammenheng som viser lite initjativ og lett gir opp til fordel for forstyrrelser. Hunden bruker hodet mindre i disse treningssituasjonene, og det må derfor mer til for å få de slitne (mange korte økter som må planlegges, høy belønningsfrekvens/kvalitet osv). Hvis man i tillegg til å ikke ha gitt hunden særlig med trening, også har unngått å bygge/kartlegge forsterkere, da mener jeg at man har en drittsituasjon (og gjerne en hund med en del drittatferd).  Man må bruke mye tid og krefter på å få hunden sliten, da dette som oftest går ut på å gå tur.

Derimot, om man har en hund som er trent til mange forskjellige ting (/sporter), er det lettere å få den sliten fordi man kan legge treningen på et ganske høyt nivå med en relativt liten innsats fra førers side. Eksempler på dette er å kjøre feltsøk med små gjenstander, legge spor og la de ligge lenge før man går de, eller man kan shape og kjede avanserte øvelser. En halvtime til en time med innsats, og du har fri resten av kvelden. Disse hundene har kanskje bedre utholdenhet, men de gir da også mer gass når de får muligheten fordi de har god forståelse for at bare de utfører rett handling så vil det komme en positiv konsekvens, og de har et sterkt ønske om belønning, og de blir til slutt mer slitne fordi de i større grad er aktive når treningen pågår. Et eksempel på dette er en hund som bruker lang tid på å søke over et vanskelig felt. 20 minutter finkjemming av terreng med 100% fokus er krevende!

Det er sånn jeg ser på det, og jeg mener at sånn omtrent 99% har et meget stort forbedringspotensiale når det kommer til fokus rundt bygging av forsterkere på egen hund. Det hjelper ikke å ha et sted man kan bygge huset på, hvis man mangler både planker og spiker. Du er ikke slem om hunden din ikke får ha 30 leker tilgjengelig og matskålen full hele tiden. Du er slem om hunden din er feit, og den ikke får gjøre det den er laget for. Nuff said, kom deg ut!

Kort sagt: konkurranseplaner eller ei, la hunden din få jobbe!

Arkivbilde