lørdag 20. juli 2013

Avl av hund - på rett vei?

Limer inn en kommentar jeg hadde på en artikkel på facebook i går. Den oppsummerer i grove trekk hva jeg mener om hvilken vei retningen på avlen på flere hunderaser har tatt, eller er på vei til å ta. Kommentaren på denne artikkelen kan derfor til en viss grad generaliseres (til Schæfer, Border Collie m.fl).

Først vil jeg bare si at hovedpoenget i artikkelen er greit nok: ikke alle hunder av en rase er "farlige". Likevel dukker det opp en del ting underveis i artikkelen som gjør at jeg ikke klarer å sitte på hendene.

Link til artikkelen som blir kommentert: Vi kunne ikke lufte hundene uten å få stygge blikk

Sakset fra artikkelen:
"- De anskaffer blant annet Rottweiler for beskyttelsen sin del, og avler dem frem til å vokte. Det synes jeg og er skremmende, sier Mjelde. 
- Vi ville aldri fremmet dette hos hundene våre. Det er viktig at de får være hundene de er skapt til å være. "

Vel, Rottisen ble jo faktisk skapt nettopp for vokting. Når man prøver å avle frem en søt og snill Labradorhund med Rottweilerutseende, så er ikke det å "ivareta" rasen sånn som den skal være, mener jeg. Det nevnes i artikkelen at Rottweileren er en brukshund som trenger mentale utfordringer (parallelt med at de eneste resultatene som fremkommer er utstillingsresultater), men at å avle på egenskaper som er essensielle for å få frem en god brukshund, det skal de ikke ha noe av. Hva med de som ønsker å bruke hunden sin til f.eks IPO eller annet beskyttelsesarbeid? En "grei" familiehund uten ressurser fungerer som regel svært dårlig til slikt arbeid. Og dessuten, hvis oppdrettere hadde gjort en litt større innsats enn å løpe venstresvinger og høste rødsløyfer, så kan det hende at avlen hadde tatt en retning som hadde skapt flere mentalt stabile hunder som hadde vært bedre bruksemner. De aller aller fleste Rottweilere i dag er verken fugl eller fisk. For dårlige til å brukes (og hevde seg i sport), for aktive og med for mye ressurser til å fungere utelukkende som supertolerante familiehunder. Det er nok av raser som er ødelagt og blitt passive, dvaske, og "snille" familiehunder. Så til de som skal ha en bamse uten bruksegenskaper finnes det nok av muligheter allerede, vi trenger ikke ødelegge en rase til. Det er stor nok avstand mellom hver gode Rottweiler i dag, vi trenger ikke gjøre denne avstanden enda større.

Sånn, I'm out!:)