tirsdag 5. februar 2013

Out of order! (igjen)

Halting, låsninger, strekk, knekte tenner. You name it.

Nå er jeg så lei av å ha en hund som blir sykemeldt så fort vi setter igang med noe! Det gjør uten tvil noe med motivasjonen når man hele tiden må ta hensyn til diverse skader når man skal trene. Hvis man i det hele tatt får trent. Missforstå meg rett: Enya er verdens beste, og det finnes bare én Ennis. Likevel, jeg kjøpte meg ikke hund for å ha noen å se på tv sammen med (selvom det hyggelig det også).

For en uke siden trakk Enya tre tenner. Det ser ut til å gro fint, og det virker ikke som om det plager henne nevneverdig. Men på grunn av dette får hun ikke lov til å bite i noe eller tygge på harde ting i enda en uke.
Bilde fra skitur i går.  Nasjonalromantikk.
Så da har vi lagt bort mental trening, og holdt oss til kun fyfo siste uken. Hun har ikke fått særlig mer fysisk enn vanlig, og fysikken hennes burde fint takle noen km på ski/trekk hver dag. Men i går når vi kom hjem fra skitur så var hun halt. Det må liksom alltid være noe..!

Joda, man kan trene lydighet og bare belønne forsiktig med myke pølsebiter. Og man kan stå på ski uten at hunden skal trekke. Men hva skjer når jeg må holde igjen på noe? Da driter jeg i det. All in, eller gi faen. Dessuten. Middelmådig trening, vil aldri lage en ekstremt god hund!

Jeg tenker ofte tilbake på hvor godt vi var i gang. Opprykket til LP3 i en alder av 15 mnd med uerfaren hundefører og trener. Vi hadde også ambisjoner innen bruks tidlig. Det er vanskelig å ikke ha ambisjoner når man har en hund som Enya mellom hendene. Hun viste seg som en særdeles god runderingshund, og ble i sommer også en fin sporhund.

Jeg tenker ofte på hvor mye Enya har lært meg. Ikke bare om hund og trening, men om hvordan små oppturer gir store gleder. Jeg har fått kjenne på hennes fart, motivasjon, lyst og arbeidsglede. Uansett hvilke oppgaver jeg har gitt henne, så har hun alltid gitt det hun har. Om det er lydighet, gjeting, agility, søk, spor, bitearbeid, rundering, trekking eller andre ting, så har hun alltid overgått mine forventninger til henne (som forøvrig er ganske høye). Jeg vet ikke om jeg noen gang vil finne en hund jeg har like god kjemi med igjen.

Når du jobber, er du det vakreste som finnes, Enya. Kan du ikke holde deg frisk?
Vi har fortsatt så mye vi skal gjøre. Vi kan ikke gi oss enda.