fredag 24. februar 2012

Kommentar til "DOGS4ALL - Tjukkholmen for hunder" og svar

I siste nummer av hundesport (2/12) på side 28, har Bjarne Sverkeli skrevet leserbrev. Og på side 29 får han svar av Leif-Herman Wilberg (leder i DUK).

Det er ikke lenge siden jeg skrev et innlegg som dreiet seg om mye av det samme som vi får lese i Bjarnes leserbrev.

Det er en svært aktuell og ikke minst nødvendig debatt vi bør ta på alvor. For å belyse det jeg tolker som hovedpoenget i Bjarnes innlegg, så er det at hunder fetes opp før utstilling, og at det ofte er direkte overvektige hunder som vinner. Og at det ikke er noe på en hund som heter "masse". Kall en spade for en spade, det heter fett.

Men, det festlige oppi det her er jo selvsagt svaret fra Leif-Herman Wilberg. Allerede i første avsnitt merker man at Bjarne har tråkket noen på tærne (bra, Bjarne!). Videre står det en hel del om en rekke seminarer og kurs dommere deltar på i regi av den ene forkortelsen mer fancy enn den andre. Hele innlegget gjenspeiler i grunn veldig godt hvordan utstillingsnorge er: overfladisk, hårsårt og full av flotte forkortelser. Vi kan vel trygt si at svaret til Bjarne Sverkeli mangler "masse", i tillegg til konkrete eksempler. Én ting er at dommerene blir fortalt at "vi må ikke premiere fete hunder", på samme måte som de blir fortalt at "vi må ikke premiere syke hunder". En annen ting er hva som gjøres i praksis. Ganske ofte drar feite hunder hjem med BIS-tittel, og ganske ofte drar syke hunder hjem med BIS-tittel. Veldig ofte begge deler.

Først tenkte jeg at det er veldig synd at Bjarne ikke får anledning til å svare på det Leif-Herman skriver med en gang. Så blar jeg videre til side 47, og der kommer i grunn svaret i bilder. Best i rasen fra DOGS4ALL er avbildet. Det sier sitt. Flere av hundene er helt uten opptrukket buklinje, og mange er direkte feite. Legg gjerne spesielt merke til Beauceron, Dobermann, Rottweiler, og nesten samtlige hunder i gruppe 6, 7 og 8. Det vil si bruks- og jakthunder. Hadde vært veldig "gøy" å tatt med disse hundene på en løpetur! Dratt med den stakkars Labradoren på jakt, eller prøvd seg på en KORAD-tittel på nevnte gruppe 2 hunder. Om noen vurderer å prøve nettopp dette, ville jeg lagt inn nærmeste veterinær på speed-dial først.