søndag 22. januar 2012

Mathysteri og overvekt hos hunder (med advarsel om mulig tåtråkking)

Omtrent annenhver dag jeg er på jobb kommer det kunder innom med mer eller mindre nøyaktig samme problemstilling: Hunden spiser ikke. Eierne er alvorlig bekymret, og ofte høres det ut som om hundene deres er vandrende skinn og bein med alvorlig grad av anorexia.
Jeg prøver å kartlegge hvordan hundens tilstand egentlig er med noen enkle nøkkelspørsmål hvor jeg spør om hundens allmenntilstand, om den har vært sånn hele livet, og hvordan det er å ta på den. Her blir ofte Enya ropt på, til sammenligning.
Svarene begynner å bli kjedelig like, og går noe sånt som dette:
"Neida, joda, hunden er glad og frisk, logrer og elsker å gå på tur og trekke på ski nå om vinteren. Ja, assa vi fikk med en liten sekk med fôr fra oppdretteren, men hunden likte ikke det så veldig godt så vi byttet." Her ramses det opp en haug med fôrtyper fra Frolic til Hills, og alt i mellom. Nøye utprøvd og avvist av familiens kjæledegge. Videre følger noe sånt som:
"Så nå har vi gitt opp litt da, så vi kjøper bare noe i en hvit sekk. Men den spiser veldig dårlig. Du har ingen tips? Ja, den må ha maten stående fremme hele tiden, ellers spiser den jo ingen ting (med voldsomt trykk på "ingen")!"
Det er her Enya blir ropt på, og jeg ber de om å kjenne på henne, og gi en sammenligning.
"Nei, assa, han/hun er nok ikke noe tynnere enn henne men... men, assa. Den spiser veldig dårlig assa."

Riktig foringsmengde tilpasset nettopp din hunds behov, er fasitsvaret.

Hvem definerer "dårlig"? De sinnsyke fôringsanvisningene på baksiden av posen?

Til fôrprodusenter har jeg én ting å si: Hvordan i all verden mener dere at en gjennomsnittlig lat familiehund på 20 kg som får under en time tur om dagen i flexibånd, skal ha 300 gram tørrfôr? 300 gram til en hund på 20 kg som mosjonerer under en time hver dag er ingen ting annet enn spinnvillt! Med et kaloriinnhold på 389 kcal pr. 100 gram, tilsvarer dette 1167 kcal om dagen!

For å sette det litt i perspektiv med tanke på kaloribehov hos en voksen tispe på 16 kg som får godt over 2 (om ikke 3?) timer tur i snitt hver dag. Hvis jeg skulle fulgt foringsveiledningen til Royal Canin her, så mener de at hun bør ligge på minst 280 gram Meduim Adult per dag. Dette tilsvarer et kaloriinntak på 1089 kcal/per dag.
Hva får hun faktisk? Enya får 1/5 pølse med Sprint (100 gram) fra Vom og Hundemat. Dette tilsvarer 190 kcal, og i tillegg får hun toppen et målebeger tørrfor i godbiter om dagen. Dette tilsvarer omtrent 100 gram og 389 kcal. Totalt ligger min svært aktive Border Collie på 3 år på et kaloriinntak på i underkant av 600 kalorier om dagen. 600! Det er omtrent halvparten av det anbefalte. Og hun er ikke for tynn, bare for å ha det på det rene. Ribbeina er dekket av et tyntfettlag, buklinjen er opptrukket og hoftekammene er godt skjult.

Så da fikk vi klarhet i det:

Flytt øyne og hender vekk fra fôringstabeller og over på din egen hund! Se, kjenn og vurder. Ribbeina skal kjennes lett uten trykk, og det skal være en tydelig overgang fra bryst til buk både sett ovenfra og fra siden. Hvis du fortsatt lurer på om hunden din er overvektig, har Royal Canin laget en Body Condition Scoringsfigur her hvor man kan vurdere sin egen hund. En fin vekt ligger på 3, men her må selvsagt raser og hvordan hunden er bygget tas hensyn til. En St. Bernhard og en Whippet kan begge ligge på 3, mens Whippeten ser ut som en 1'er og St. Bernharden som en 5'er.

Så, når jeg sier til kunden i butikken at det faktisk kan være en idé å ta vekk maten 5 minutter etter den er presentert om hunden ikke spiser, får jeg tårevåte blikk og skjelvende stemmer som sier "Du.. du, du mener ikke det?". Og det mener jeg alltid, i aller høyeste grad. Om hunden din er tynn, tykk, høy eller lav, så skal den ikke ha tilgang på mat hele tiden. Det er kanskje lettvint, men i realiteten gjør du deg selv en bjørnetjeneste:

 1. En hund som hele tiden har tilgang på mat mister interessen for det. Det har ingen nyhetsverdi, og det er ikke noe høydepunkt.
 2. En matlei hund jobber dårligere for belønning i treningssituasjoner.
 3. Tenk deg disse all inclusive hotellene hvor du hele tiden har tilgang på gratis mat. Kom ikke her og si at du er like fysen etter en uke.
 4. Du har ikke sjans til å følge med kaloriinntak, eller behov. 
 5. Du får en lubben og lat hund.
Og med dette, punkt nummer fem, fører meg over til den neste synderen.

Utstillingsringen viser lubbne hunder som "prakteksemplarer". Og dette setter griller i hodene på folk.

Har du noen gang vært på en utstilling? Ta deg en tur bort til Labradorene. Eller, Retrieverne generelt. Jeg gjorde det en gang, og fikk umiddelbare assosiasjoner til "Slankekrigen", doggy style. Se på denne videoen. Hvor er den opptrukkne buklinjen? Og hvorfor har de en ekstra fettpølse som henger under buken? Kom ikke her og si at "de skal være sånn"! Ingen dyr skal være så feite. Det er ikke bare veldig stygt, og det er også veldig usunt. Mer om det under videoen.
For det anslås at mellom 20-30% av alle Norges hunder lider av fedme (til gjengjeld er i underkant av 3% undervektige), jeg tror tallene på overvekt er mye større. Fedme og overvekt hos hund er ikke bare veldig ufint å se på, det bringer også med seg en hel del helseplager:

 • Leddplager
 • Diabetes
 • Forverring ved artrose
 • Hofteleddsdysplasi (HD)
 • Trøtthet
 • Motvillighet
 • Nedsatt livslyst/glede
 • Pusteproblemer
 • Kreft
 • Magedreining
 • Ryggproblemer
 • Hjertesykdommer
 • Lungesykdommer
 • Med mer.
KONG med leverpostei er godt! Men det innholder mange kalorier som må brennes bort.

Tendensen hos de med overvektige hunder er at hunden "må få lov til få litt ekstra nå som den begynner å bli gammel" eller at "de få kiloene på en så stor hund ikke er noe vits å slanke bort".
Det med at hunder skal skjemmes bort og "få lov til å bli tjukke" når de blir gamle, er totalt nonsens. Ettersom hunden din blir eldre, er det viktigere enn noen gang at den holdes i rett kondisjon! Med alderen øker risikoen for sykdom betraktelig, da vil man ikke ha overvekt som en overhengende risiko i tillegg. 

Jeg vet hvertfall med meg selv, at den dagen jeg mister min beste venn, så skal det ikke være fordi jeg selv tok livet av den med overforing og naive tanker om at de blir lykkelige av mange griseører og fri tilgang på tørrfor. 

Så er det dette med hva som er for mye. "Litt ekstra må han få lov til å ha" eller "De få kiloene der utgjør ingen trussel på en så stor hund". Da er det kanskje greit å vite at så lite som 5 kg overvekt på en 45 kilo tung hund, utgjør det samme som 25 kg overvekt hos et voksent menneske. Satte det din "smålubbne" hunds vekt i perspektiv? Prøv deg frem selv, på denne.

Så nå har du kanskje innsett at hunden din har noen kilo for mye? Også lurer du på hvor jeg har gjemt tryllestaven. Come on, dette er da veldig lett. Men før jeg kommer med noe her, føler jeg meg etisk og moralsk pliktet til å si: Rådfør deg med din veterinær. Når det er sagt, så kan vi jo like gjerne få ned litt common sense svart på hvitt her.
 • Kalorier inn, kalorier ut. De kaloriene hunden din ikke bruker, lagres som overskuddsenergi (=fett). Får ikke hunden brukt mange nok kalorier (= den er tjukk/legger på seg), må det tilføres færre kalorier.
 • Godbiter, tyggebein og griseører inneholder også kalorier, og ved utdeling av godsaker må mengden mat reduseres.
 • Øk aktivitetsnivået. Gå en ekstra tur på ettermiddagen, gå litt lenger eller lek med hunden. Trekking på ski og sykling er også fin mosjon (men krever tilvenning og opptrening).
 • Har du et "matvrak" som ikke roer seg før metthetsfølelsen er på plass? Da kan rå (ev. frossne) grønnsaker (gulrot, brokkoli osv) være fine tyggesaker. Eller del det opp og bland det i maten.