fredag 30. desember 2011

Trening som har virket

Jeg har vel nevnt dette et par ganger før. Men, så er det jo sånn at en god ting ikke kan nevnes for ofte :)

Fra Enya var liten har hun vært ekstremt redd for dyrebutikker. Hva det har vært, er jeg usikker på, men som i de fleste situasjoner er det vel en kombinasjon (lukt, lyd og visuelt). Når jeg skriver ekstremt, mener jeg ekstremt som i skjelving, vidåpne øyne, sikling, tørrpesing, og å ligge flat langs gulvet i et forsøk på å klore seg ut av butikken eller hoppe opp på og klamre seg fast i tilfeldig forbigående kunder. Slik ble hun etter tre-fire besøk i dyrebutikker når hun var liten (flere av besøkene når hun var under 12 uker).
Dette var altså utgangspunktet jeg hadde når jeg bestemte meg for at jeg måtte ta tak i problemet. Først og fremst fordi jeg jobber i dyrebutikk, og da kunne ha henne med meg på jobb.

Så, hva gjorde vi?
I begynnelsen av treningen kjørte jeg til dyreutikken og luftet henne utenfor uten at hun fikk ble med inn (hun hadde allerede betinget det å kjøre til butikken og parkere utenfor med at vi skulle inn).
Så var det korte turer inn som gjaldt. Sammen med meg og et lass kjøttboller. Hun ble roligere og roligere, men jeg kunne ikke ha henne løs - treningen stagnerte etterhvert. Løsningen ble faktisk å trene inne i butikken. Trene lydighet som vi gjorde ute. I begynnelsen gikk det treigt, men etterhvert kom det seg. Jeg trente de øvelsene hun synes er gøy, i tillegg til et par favoritttriks. Det var dette som var nøkkelen for oss.

Og resultatet?


En hund som legger seg ned midt på gulvet i butikken og sovner. Når hun ikke sover, tusler hun som regel løs rundt. Inn på dyrerommet for å se på dyrene (at parakittene hyler blåser hun i), prøvesmake litt knask og hilse på store og små kunder. Hun stikker aldri av lenger. For det er jo dumt å stikke av når det kommer kunder på besøk utelukkende for å kjøpe tyggegodis til en ;)

Vi måtte gå vekk fra den veldig teknisk/teoretiske delen med å motbetinge direkte med mat, og heller være litt kreative.
Men at treningen har virket, det er det liten tvil om :)