torsdag 10. november 2011

Hva er shaping?

I forbindelse med at jeg skulle forklare hva shaping er, skrev jeg det like godt ned her. De fleste som leser denne bloggen er sikkert godt kjent med begrepet, men her kommer det uansett :) Artikkelen gir en innføring i bruk av shaping med klikker. Og det er basic.

Hva trenger vi av utstyr?
Av utstyr så trenger vi en klikker, godbiter og en leke.
Klikkeren er en liten plastboks som lager en klikkelyd når vi trykker på den, og som ser sånn ut:


Denne klikkelyden blir alltid etterfulgt av en godbit eller en leke (eller noe annet konkret hunden gjerne vil ha) umiddelbart etter du har trykket på klikkeren. Uansett hvor godt trent hunden din er, eller hvor gammel den er, skal det alltid komme en godbit (eller leke) etter klikket. Dette er den første hellige regelen, bryt den aldri. Aldri, ikke under noen omstendigheter!
Når du trykker på klikkeren, kan du sammenligne dette med å ta et bilde. Vi forteller hunden at det gjorde akkurat der (klikk), lønner det seg for deg å gjøre mer av. Hunder er enkle vesner, og de gjør det som lønner seg for dem. Gjennom å klikke og belønne kan vi på en enkel måte fortelle hunden hva den må gjøre igjen for å oppnå en ny godbit.

Hvorfor dette verktøyet?
Godt spørsmål. Du kan like gjerne si "bra", bruke en fløyte, trampe med foten osv. Hva du gjør spiller i bunn og grunn ikke så stor rolle. Fordelen med klikkeren er imidlertid at lyden er lik hver gang, og det er en lyd som ikke finnes så mange andre steder. Velger du å bruke "bra" som signal i stedet for klikkeren, vil det alltid komme ut litt forskjellig (om du er sur, glad, sliten, opprømt osv), og du bruker også order "bra" i andre settinger hver dag, noe som gjør at du kan "vanne ut" effekten av signalet (fordi det ikke kommer en godis etterpå).

Hvordan begynner jeg?
Finn frem en skål med pølse, kjøttkaker eller andre ting hunden din elsker oppkuttet i små biter. Finn også frem hundens favorittleke, og selvsagt: klikkeren.
Putt godbiter i en lomme som er lett å stikke hånda ned i, og samme med leken. Klikkeren holder du i hånda. Det er en fordel om hunden ikke har fått mat den dagen. Fyll den hånden du ikke har klikkeren i med godbiter. Nå skal vi betinge klikkeren. Det betyr at vi skal lære hunden at klikk=godbit. Det kan være lurt å holde seg litt i bevegelse når vi gjør dette, så vi ikke lærer hunden at den må stå, må sitte osv når vi trener dette. Da kan vi lage unødvendige problemer for selv til senere. Jeg går sakte baklengs mens jeg lærer hunden at klikk betyr "godbiten kommer". Det er veldig individuelt her hvor lenge man må gjøre dette før hunden skjønner poenget. Enkelte hunder tar poenget etter 5-10 klikk, andre trenger kanskje 100 klikk. En test for å sjekke om hunden har betinget klikkelyden med godbiten er å klikke når hunden er oppmerksom på noe annet. Snur den seg umiddelbart mot deg, er vi i mål. Snur den seg ikke må vi fortsette litt til. Husk at hunden skal ha en godbit selvom den ikke snur seg!
Husk å gi hunden din pauser underveis. Det er vanskelig å gi konkrete rammer for hvor lange økter og pauser skal være. Se ann hunden, og aldri la hunden gå lei. På voksne hunder som aldri er trent noe særlig før, kan det være nok med 2-3 minutter av gangen. Men igjen - se og les hunden din!

Så - over til selve shapingen 
Shaping betyr forming direkte oversatt. Og dette er egentlig et veldig godt ord. Vi former frem en atferd ved hjelp av klikk og belønning gjennom eget initjativ fra hunden, hunden tilbyr oss atferder og vi klikker på de atferdene vi vil ha. Vi har et hovedmål (den ferdige atferden), og veien til hovedmålet går gjennom mange små delmål som vi klikker og belønner underveis. Jeg skal ta et konkret eksempel på dette, men først noen få ord om hvordan du som hundefører bør oppføre deg. 

Hundetreneren
Fordi vi i shaping "fanger" frivillige atferder, atferder som kommer spontant fra hunden, bør hundeføreren opptre passivt. I shaping vil vi ha kreative hunder som tør å prøve seg frem, legg derfor bort alle former for straff (positiv straff, men de som ikke har satt seg inn i forskjellene på positiv og negativ straff kan bare forholde seg til det du typisk tenker på som straff: "Nei", klype i øret, kjefte, slå osv). Ta ikke på hunden. Snakk ikke til hunden. Din oppgave er å forholde deg så passiv som mulig, og la hunden selv finne ut av hvordan den oppnår klikk og belønning gjennom å prøve ut forskjellige ting. Når hunden gjør noe som er i den retningen hovedmålet er, klikker du og belønner. Husk at det må komme belønning ganske ofte for at hunden skal gidde å fortsette og prøve, og vi har en tommelfingerregel på at minst 8 av 10 ting hunden prøver på skal være rett (og føre til klikk og belønning). Jeg kommer tilbake til dette lenger ned. Nå tilbake til 

Så - over til selve shapingen (forts.)
Jeg skal nå gi et konkret eksempel på shaping. Øvelsen jeg vil lære hunden min er å hoppe opp på en stol som står noen meter unna meg. Det endelige målet er altså at hunden skal løpe bort til en stol som står på gulvet, og hoppe opp på den.
For å skape motivasjon og samtidig fortelle hunden hvilken treningssituasjon vi er i (du skal finne ut av ting selv), begynner jeg med veldig lave kriterier. Det kan bety at jeg klikker og belønner bare hunden min flytter litt på en fot i retning av stolen, vrir litt på hodet mot stolen eller lignende. På mange måter kan man si at de første klikkene blir en ren motivator. Etterhvert som hunden begynner å skjønne poenget (aha, det er når jeg snur hodet mot venstre jeg får klikk og belønning! Da prøver jeg å snu hele kroppen mot venstre!), øker jeg kriteriene: nå holder det ikke lenger å snu litt på hodet for å få klikk og belønning, men hunden må snu hele seg. Når hunden gjør dette (80%-regelen), øker jeg kriteriene enda et hakk: nå må hunden ta noen skritt mot stolen for å få klikk og belønning. Kriterielisten min, eller "veien mot målet" vil antagelig se omtrent ut som dette:
 1. Se mot/på stolen
 2. Bevege kroppen mot stolen
 3. Bevege bein og kropp mot stolen
 4. Komme 1/4 av lengden mot stolen
 5. Komme 1/2 av lengden mot stolen
 6. Komme 3/4 av lengden mot stolen
 7. Komme helt frem til stolen
 8. Komme frem til stolen og løfte et frambein
 9. Komme/løpe frem til stolen og sette minst et bein på setet
 10. Løpe frem til stolen og sette to bein på setet
 11. Løpe frem til stolen og hoppe opp på setet
Jeg skjønner at dette kan virke veldig teknisk og kronglete når man ser på det på denne måten. Men man tilpasser hele tiden kriteriene underveis i treningen, og etterhvert går dette mer eller mindre helt av seg selv.

80%-regelen
For å unngå at treningen blir kjedelig, at man stagnerer eller at det blir for vanskelig for hunden, er det vanlig å operere med 80%-regelen. Det betyr at hunden skal gjøre rett/oppnå klikk og belønning i 8 av 10 tilfeller. 
Gjør hunden rett i 10/10 (100%) risikerer du at treningen blir kjedelig for hunden. Den har helt klart skjønt poenget hvertfall! Skjer dette, justerer du opp vansklighetsgraden et lite hakk.
Gjør hunden rett i under 8/10 (mindre enn 80%), risikerer du at hunden gir opp. "Ikkeno av det jeg gjør funker". Skjer dette har du gjort treningen for vanskelig. Legg lista lavere og gi hunden mestringsfølelse!

Økter og pauser
I all trening er dette et dilemma, og spesielt i hundetrening. Mitt beste råd er å lære å kjenne deg og hunden din. Personlig har jeg funnet ut at jeg må gi meg når jeg tenker "Oi, så bra det går! En rep til!". Når du begynner med shaping, kan det være greit å følge disse reglene:
 1. Heller en litt for kort økt, enn en litt for lang
 2. Et eksempel på en økt kan være: 30 repetisjoner med 8 min pause mellom x 4.
 3. Ikke tren forskjellige ting for tett på hverandre.
 4. Eksprimenter og finn ut av ting selv! 
Denne leken jeg nevnte innledningsvis
I begynnelsen av artikkelen nevnte jeg at du trenger en leke. Du må ikke på død og liv ha en leke, men jeg synes det er veldig greit å avslutte et sett med repetisjoner med leking før pause. På noen hunder kan det også være nødvendig å kjøre lek som belønning etter klikket i stedet for godis i for eksempel 1 av 3 klikk. Dette er igjen noe man må kjenne på selv.

Hvorfor shaping?
Hvorfor skal jeg shape? Hvorfor kan jeg ikke bare trene på "gamlemåten"?
Joda, det er klart du kan trene som du alltid har gjort. Har man lenge trent hund på "vanlig" måte med både lokking og innslag av (positiv) straff, kan det i begynnelsen kanskje virke litt håpløst å skulle shape: du risikerer å ha en hund som venter på hjelp. Da gjelder det å ha tolmodighet, og legge kriteriene veldig lavt. I begynnelsen kan det være et poeng i seg selv å bare klikke og belønne for "alt mulig", dvs bare belønne at hunden tar initjativ! Personlig så shaper jeg sjeldent hele konkurranseøvelser. Det jeg synes shaping er genialt til, er å bruke det for å gjøre hunden sliten mentalt. Fordi hunden hele tiden må tenke "Hvordan oppnår jeg det klikket og belønningen?" "Hva gjorde jeg sist?" osv, er det mentalt krevende for hunden å hele tiden finne ut selv hvordan den kommer seg til klikk og belønning. Etter en lang dag på skolen hvor motivasjonen for å gå ut og trene er laber, setter jeg meg gjerne ned med en skål godbiter (jeg lar hunden jobbe for maten, og bruker derfor tørrfor), klikker og lar hunden jobbe og bli sliten.

Huskeliste:
 1. Etter et klikk, kommer alltid en godbit (ufravikelig regel).
 2. Kjør korte økter og ta pauser, gi deg før hunden blir lei.
 3. Tren kun en øvelse per treningsøkt.
 4. Ikke straff, ikke prat, ikke ta på, ikke hjelp.
 5. Ha en plan (kriterier)
 6. 80% rett
Nå tror jeg jeg har fått dekket det meste, og jeg håper dette vil gi en grei innføring for de som ikke kjenner til konseptet. Savner du noe? Er noe uklart? Gi meg beskjed!
Illustrerende videosnutter kommer i løpet av kvelden!