fredag 8. juli 2011

Lydighetsleir med Heidi Billkvam

På søndag dro vi til Kil i Sverige for å være med på lydighetsleir med Heidi Billkvam. Stedet heter Kronbacken, og befinner seg landlig til blandt kuer, sauer, åker og skog. Kort sagt et sånt sted både jeg og Enya trives svært godt på. Det var idyll til fingerspissene med turer på kortklipte enger i varme kvelder, hundestrand, perfekt vær og godt selskap. Herlig!
Og, litt hundetrening ble det også! Jeg må si jeg er imponert over hvordan Heidi forklarer, forteller, viser, kommer med nye måter å løse ting på, og ikke minst hvordan hun beholder gløden og engasjementet helt ut siste ekvipasje siste dagen!
Jeg og Enya hadde fokus på følgende (elite)øvelser:

Fri ved foten
Vi har nå i tre år slitt med denne øvelsen på grunn av lyd. Lyd ligger lett hos Enya, og det er noe jeg må begynne å ta litt på alvor. Ikke bare i øvelsen, men også generelt i treningen på grunn av de nye reglene som gir deg gult kort bare for et bjeff. Uansett, tilbake til øvelsen. Det ble raskt konkludert med at Enya bjeffer etter belønning. Men dette blir jo et lite dilemma, da jeg ikke kan fjerne belønningen. For da "dør" jo øvelsen. Det som ble løsningen var å bruke meg selv først med ros, klapp og kos før forsterkeren ble tatt frem. I tillegg gjorde vi en del andre ting som å gå sakte, og å strekke holdtene lenge. Hittil ser det ut som om dette har fungert kjempebra, og det er definitivt noe vi kommer til å fortsette med! Fra mandag til fredag ble nok lyden redusert med rundt 90%. Det kaller jeg resultater!

Innkalling
Vi har konsentrert oss om klasse 3-innkallingen siden etter jul, så derfor legger hun seg lett på stå-kommandoen. Jeg tror ikke dette er noe problem å trene vekk, og jeg fikk til et par fine innkallinger. Hun har nokså raske momenter naturlig, så jeg får en del gratis der.

Apportdirigering
Vi fikk veldig mye skryt for apportene våre av Heidi! Hun syntes både fart, opptak og innsitt sto til toppkarakterer. Enya er ekstremt motivert for treapporten, og dette er vår "belønningsøvelse" i programmet. Hun elsker enkelt og greit å apportere, og da blir det lett til en favorittøvelse. Jeg hadde ikke begynt på denne øvelsen før jeg kom til Heidi, men hun tok innlæringen bra. Jeg har stor tro på at dette kan bli en av våre beste øvelser i hele programmet (også slipper man jo kastingen her, og det liker vi :) )

Ruta
Jeg hadde heller ikke begynt på denne øvelsen før jeg kom til Heidi. Enya har god forståelse for ruta i klasse 3, men når det blir lagt på ekstra moment som fører til en vinkel, må jeg trene inn alt som en helt ny øvelse, mer eller mindre. Hun synes denne er vanskelig, men vi har en god plan for å løse det :)

Neseprøve
Dette er en av de øvelsene hvor jeg blir straffet for å ha en hund som synes alt helst skal skje i hundre kilometer i timen. Hun har god fart ut, stopper inn i prøvene, og begynner å søke. Hvis hun er sliten, heser eller stressa, begynner hun bare å plukke i et enormt usystematisk søk. Hun må få lære seg å roe ned noen hakk, og at det er viktigere å ta rett enn å være kjapp. Selvsagt fikk vi en bra plan for å løse dette også, så det kommer til å bli bra på sikt. Men her tror jeg faktisk vi har en av de største utfordringene, og det er flere momenter i øvelsen som må jobbes grundig med.

Avstandskommandering
Vi har trent med låste bakbein her, noe vi begynner å få veldig bra dreisen på. Derfor anbefalte Heidi oss å fortsette med det, og vi har igrunn bare igjen finpuss på to momenter for å få en veldig bra avstand: sitt fra dekk og sitt fra stå. Det andre gjør hun bra uten fremdrift.

Også fikk jeg meg kastekurs, og er strålende fornøyd med det :)

Sånn alt i alt, det jeg må huske på er:
- Behold roen, belønn hele øvelser og langt inn i utgangsstillinger
- Ikke se sur ut i ringen :) :)
- La hunden få tenke selv og finne beste vei til full fest
- Ikke ha dårlig tid i innlæringen

Her kommer noen bilder fra uka!

 Labrador i farta!
 Schæfer på vei inn i ruta
 Tjollahopp!


 Klart Dachsen kan gå i ruta!
 Perla og Enya måtte dele litt bur... til begges fortvilelse
 Kreative metoder for å lære inn metallapporten... :)
 Enya synes lydighet er slitsomt..
Stratos synes apport er litt oppskrytt... Kos derimot :)


Tusen takk for noen supre dager! Vi sitter igjen med mengder av motivasjon og treningslyst, dette var gøy!