mandag 5. juli 2010

Gjeterkurs

I helga har vi vært på gjeterkurs! Det var utrolig lærerikt og spennende med dyktige instruktører, flott vær og hyggelige mennesker. Det blir vel stort sett ikke bedre?
Målet mitt med helga var å få en innføring i gjeting, og få en forståelse for det som er mest basic. Jeg var helt, helt grønn på dette før helga, men føler jeg har fått en fin innføring i hva gjeting går ut på. I tillegg sitter jeg igjen med ting som må trenes mer på, og da også uten sau. Å ha konkrete ting som må trenes på er kanskje det som motiverer meg mest. En oppgave, et mål; ut å tren!

Enya hadde aldri vært på sau før, så jeg visste jo ikke engang om hun kom til å tenne. Før vi skulle inn i rundkveet på lørdag, var jeg litt smånervøs for hvordan dette kom til å gå. Hun var ikke veldig på med en gang, men det kom seg etter hvert. Det viste seg at hun faktisk var en skikkelig tøffing! Jeg hjalp henne fire fem ganger og gikk sammen med henne mellom sauen og kveet, og etter dette var det null probelm å takle det selv. Hun dyttet også ut søyer med lam uten problem! Hun forsto poenget overraskende fort, og på søndag følte jeg at vi kom skikkelig i gang. Hun begynte å bli litt vel tøff, og gikk i hasene på sauen. Dette løste vi ved å legge henne så fort hun var i balanse. Jeg kunne så be henne gå inn, og så fremt jeg klarte å bevege meg bakover var nappingen borte. På slutten av søndagen mente instruktøren vi var klare for å kvitte oss med rundkveet, men gruppene som jobbet på større områder var stort sett fulle, så det bli ikke så lett å få til i praksis. Vi er uansett storfornøyde med helga!

En ting jeg la merke til var det enormt store fokuset på velferd hos sauen. Det var nokså varmt i helga, så instruktøren vi hadde var veldig opptatt av å gi sauen gode pauser og masse vann mellom "slagene". Veldig bra!

Stort smilefjes og stor takk til Hedmark Gjeterhundlag for et flott kurs!

Her er noen bilder fra kurset: